Verslag Israelreis

Van 20 tot 30 mei 2019 reisde een groep van 31 personen uit de wijkgemeenten Regenboogkerk, De Morgenster, Bethlehemkerk en de Diependaalse kerk onder leiding van ds. Jurjen Zeilstra door Israel.

Een verslag
Ter voorbereiding waren we drie avonden bij elkaar geweest en kregen we informatie van Jurjen over het programma en de geschiedenis van Israël vanaf het oude testament tot aan de huidige tijd. In Israel volgden we het spoor van Jezus in Bethlehem (de Geboortekerk) tot aan de Heilige Grafkerk in Jeruzalem, die zowel Golgotha als het graf van Jezus zou herbergen. Door de vele toeristen was het moeilijk om daar religiositeit te ervaren. Dat was meer voelbaar aan het meer van Tiberias, waarop we een boottochtje maakten, bij Kapernaum, bij Tabga waar de wonderbaarlijke spijziging plaatsvond en op de plek waar Jezus de zaligsprekingen uitsprak. En ook op de Olijfberg, met uitzicht op de Tempelberg waar in de tijd van Jezus de prachtige grote tempel noIsraelreis 2019g stond en nu de gouden Rotskoepel en de Al Aqsa moskee, met in het dal een joodse begraafplaats. We liepen het dal in naar de Hof van Gethsemane waar eeuwenoude olijfbomen staan. Ook bezochten we vele plaatsen uit het oude testament zoals de waterval en spelonken van de oase Ein Gedi in de Negevwoestijn, waar David en zijn mannen zich verstopten voor Saul en waar David een reep van de mantel van Saul afsneed. Op al deze plekken las Jurjen het bijpassende bijbelgedeelte. Onze voorstelling van deze plekken bij het lezen van de bijbelteksten is daardoor voor altijd veranderd.

We voelden ook de aanwezigheid van spiritualiteit bij de meer politiek gerichte bijeenkomsten. Zo vertelde Ronnie Kedar van de organisatie “The Other Voice” van haar leven in een kibboets pal naast de muur bij de Gazastrook en de angst die er altijd is voor raketaanvallen. Zij zoekt persoonlijk contact en dialoog met Palestijnen daar en wil met hen in vrede leven. Net zoals de orthodoxe rabbi Shaul Judelman en de islamitische Palestijn Antwan Saca, die lid zijn van Friends of Roots in Gush Etzion. We ontmoetten hen in het Palestinian Nonviolence Centre vlakbij Bethlehem. Via dit initiatief willen Joden en Palestijnen elkaar in vrede ontmoeten en educatieprogramma’s verzorgen voor Israëlische en Palestijnse jongeren met als doel een gezamenlijk land waar ieder in vrede leeft met dezelfde rechten. Ook ontmoetten we de idealistische Palestijn Amin in het arabische dorpje Shefgroepar Amr die ons zijn familiegeschiedenis vertelde en over hoe zij in de omgeving van dit dorp als christenen, moslims en joden vredig samen willen leven. Deze verhalen gaven ons hoop voor de toekomst van Israël en vormden een tegenhanger voor de duidelijke aanwezigheid van het leger, wachtposten, muren en schuilkelders. Op de foto ziet u de reisgroep staan voor een stuk muur bij de Gazastrook samen met Ronnie Kedar. Op de muur zijn bloemen, kindertekeningen en hoopgevende teksten verwerkt in stukjes aardewerk.

We bezochten het Holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem. Daar wordt op indringende wijze het ontstaan van antisemitisme, vervolging en moord op de joden in de tweede wereldoorlog in beeld gebracht door interviews met overlevenden, foto’s en filmmateriaal. Dit mag nooit meer gebeuren en heeft een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van de staat Israël in 1948.

Tijdens de reis hadden we zeer deskundige begeleiding van onze gids David, die van Nederlands joodse afkomst is en nu in een kibboets in de Negevwoestijn woont. Hij vertelde veel over de verschillende facetten van Israël. We bezochten in de Negevwoestijn een prachtige kloof met de oorsprong van een beek, we zwommen in de Dode Zee en maakten een ritje op een kameel. Ook vertelde David over de cultuur van de verschillende bevolkingsgroepen in Israel zoals de Syrische Druzen, Arabieren, orthodox gelovige joden en Bedoeïenen. En we hoorden over het ontstaan van en wijze van werken in een kibboets, ook in de huidige tijd.

Tijdens de reis leerden we elkaar beter kennen en groeide er een warme, saamhorige sfeer. Het groepsproces werd extra versterkt toen we in de woestijn in een bedoeïenentent gingen slapen op een matras op de grond, allemaal bij elkaar. Na even slikken en wat gemurmureer hebben we het gewoon gedaan! We kijken terug op een afwisselende onvergetelijke reis waar ieder van ons graag over zal willen vertellen en we danken Jurjen Zeilstra voor het initiatief en leiding.

Marja van Tol.

Geplaatst in Actueel