Het jaarthema voor 2016-2017: Semper Reformanda – Altijd nieuw.

Over de kerk kun je zeggen: Het is niet erg als er rafels zijn, als er ook maar een kleedje is. Op de schering van het weefgetouw van de oude verhalen slaan de levensverhalen van vandaag als veelkleurige draden in.

In 2017 is het vijfhonderd jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen tegen de aflaathandel aan de deur van de kerk in Wittenberg spijkerde.
Dat wordt door velen gezien als de start van de Reformatie, een vernieuwingsproces dat de kerk en de wereld fundamenteel heeft veranderd.

In ons jaarthema Semper Reformanda gaat het er om dat de kerk altijd actueel wil zijn. Vernieuwen is in de kerk aan de orde van de dag. Het luisteren naar nieuwe generaties en het verwerken van hun actuele vragen kan in een levende kerk niet worden gemist. De noodzaak tot vernieuwing is vandaag de dag misschien wel indringender dan voor vele generaties voor ons. Niet alles wat nieuw is, is ook waardevol. Maar onderzoeken van wat veelbelovend lijkt en dat uitproberen, met behoud van het goede, dat zit ons in het bloed. De bijbel wordt zo telkens weer op een andere, nieuwe manier bevraagd.

Die aanpak draagt onze bijeenkomsten, in de erediensten op zondag én in de samenkomsten door de week. Dat maakt ons van leesgemeenschap tot leefgemeenschap, een gemeente van Christus, een betrokken groep mensen, jong en oud, samengeroepen om lief en leed te delen.

De vijf uitgangspunten van de Reformatie daarbij zijn de vijf ‘soli’, dat wil zeggen vijf punten van concentratie. Zij bepalen het leesrooster voor vijf maanden kerkdiensten in onze Regenboogkerk. Door geloof alleen (Sola fide) voor september; Door genade alleen (Sola gratia) voor oktober; Alleen de Schrift (Sola Scriptura) voor november; Christus alleen (Solus Christus) voor januari en Alleen God de eer (Soli Deo Gloria) voor februari.

Onze wijkpredikanten én gastpredikanten zullen deze aspecten van de Reformatie eigentijds belichten en bevragen. Met nieuwe werkvormen. De ervaringen die we het afgelopen jaar hebben opgedaan met ons jaarthema ‘Alles onderzoeken en het goede bewaren’ komen daarbij goed van pas. Dat heeft veel nieuwe werkvormen opgeleverd, waarvan dankbaar gebruik zal worden gemaakt.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail
Geplaatst in Actueel