Klezmer muziek in de Regenboogkerk

Op zondagmiddag 14 mei klonken afwisselend plechtige, vrolijke, en melancholieke klanken in de Regenboogkerk, gebracht door het ensemble Klezmer & Co uit Groningen.

Deze groep, bestaande uit  Carla da Silva (zang), Wim Lever (accordeon), Albert Bleeker (tuba) en Inge Pijnacker Hordijk (viool), bracht eigen arrangementen van klezmer muziek ten gehore.

Sinds de zeventiger jaren gebruikt men de term ‘klezmer’ voor een muziekstijl die vele honderden jaren oud is. In Oost-Europa speelden joodse muzikanten deze muziek op bruiloften en feesten, dikwijls samen met zigeuners, waardoor een vermenging van stijl plaatsvond. In de regel bestond een klezmergroep uit twee tot vier klezmorim, later uit een meer wisselende bezetting.

De weinige bezoekers van het concert – het was Moederdag, er was voetbal, ook een concert in het MCO en een film in het Filmtheater – konden genieten van een boeiend en afwisselend programma, van oorspronkelijk Joodse melodieën tot muziek uit Oost-Europa, afgewisseld met Jiddische zang.
De vier muzikanten wisten eveneens te boeien door het plezier en het gemak waarmee ze hun muziek ten gehore brachten.

Geplaatst in Fotoreportage