Nieuwe expositie

Zondag 15 oktober zal door Roely Nendorf direct aansluitend aan de kerkdienst een nieuwe expositie worden geopend met schilderijen en grafiek van Mattijs Wolthaus uit Hilversum en beelden van hout en klei van Dick Sierksma, eveneens  uit Hilversum. De tentoonstelling loopt tot en met 28 november 2017.

Openingstijden: dinsdags van 10.00 – 12.00 uur en zondags na de kerkdienst van 11.15 – 12.30 uur.

Mattijs Wolthaus
Mattijs WolthausLege zwembaden, stadsgezichten, viaducten en verlaten snelwegen spelen vaak de hoofdrol in de schilderijen en grafiek van Mattijs. Hierbij zoekt hij naar de grens tussen het abstracte en het herkenbare.
Met gelaagde kleuren en een spel van lijnen laat hij zien hoe mooi stedelijke landschappen zijn. Als televisieregisseur werkte hij al veel met schuine lijnen en diepte. Die trekken de kijker het beeld in.
Licht speelt een grote rol. Waar zonlicht is, is ook schaduw. Dat zorgt voor een ritmisch spel van vlakken en grote contrasten in toon. Hierbij gebruikt hij diepe donkere kleuren. Tegenwoordig komen ook mensen en dieren in zijn werk voor.
Het schetsmateriaal bestaat uit foto’s die hij zelf heeft gemaakt of ‘found footage’: plaatjes uit oude boeken en tijdschriften. Die afbeeldingen knipt hij tot een collage met een nieuwe compositie. Van deze collages maakt hij potloodschetsen, die weer verwerkt worden tot schilderijen of grafiek. Zo ontstaat er een nieuwe wereld, die los komt van de oorspronkelijke afbeeldingen.

Mattijs Wolthaus (Leiden, 1971) was als kind al geïnteresseerd in fotografie en architectuur. Altijd foto’s maken van gebouwen en maquettes ontwerpen. Later studeerde hij Nederlandse taal- en letterkunde en volgde verschillende filmopleidingen. Als regisseur en cameraman maakte hij televisieprogramma’s en bedrijfsfilms, waarna hij overstapte naar reclame en communicatie.
Na jaren werken voor opdrachtgevers werd de drang steeds groter om ‘autonoom’, ofwel onafhankelijk, werk te maken. Mattijs veranderde van baan om vier jaar de kunstacademie te kunnen volgen, de Wackers Academie in Swimming pool 2 (Small)Amsterdam. Hier kreeg hij onder andere les van Sam Drukker en leerde hij het ambacht, zoals tekenen en schilderen naar de waarneming, perspectief en kleuren mengen. Na de academie volgde een intensieve en succesvolle zoektocht naar de eigen vorm, waarna Mattijs zich als zelfstandig beeldend kunstenaar vestigde.
Werken zijn opgenomen in collecties van particulieren en bedrijven, in binnen- en buitenland.
Mattijs Wolthaus, tel: 06-46282795, www.mattijswolthaus.nl, e-mail: ln.kc1508463421ilbew1508463421uein@1508463421sjitt1508463421am1508463421.

Dick Sierksma
Dick SierksmaOpleidingen: Kweekschool en Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort.
Werkzaamheden: vier jaar in het basisonderwijs en 36 jaar in het beeldend onderwijs. Daarnaast zelfstandig werk als beeldend vormgever.
Vrijheid, me vrij voelen is de belangrijkste inspiratiebron. Een groot gezin, kerk, het moeten, ontvluchtte ik door naar buiten te gaan (boerderijen, vissen, het prachtige IJsselgebied, natuur).
Ik werk met klei en met hout. Intuïtief. Dynamiek en het proces zijn voor mij heel belangrijk. Ik word geïnspireerd door de natuur. Mijn vormgeving is abstract, abstraherend en realistisch/figuratief. Vaak in één beeld gevangen. Vooral diervormen, vaak vogels.Expositie 77 Dick Sierksma Gans 1 (Small)
Hout is een prachtig materiaal. Ik krijg of vind het op afvalplaatsen, boerderijen, in het bos. Soms koop ik het. Het liefst hout dat al doorleefd, aangetast door schimmels of verbrand is. Ik kijk naar het hout en zoek naar vormen, iets wat soms heel lang gaat duren. Zie dan langzaamaan in mijn hoofd het beeld ontstaan. En ga aan de slag. De belemmeringen die ik in het hout tegen kom, zijn juist de uitdagingen om het te gebruiken, er om heen te werken of te verwijderen. Ga dan ook wel eens de mist in en soms verdwijnt het in de houtkachel.
Zo ook in klei. Vaak herkenbare beelden, soms meer geabstraheerd dan weer gedetailleerd. Ik werk soms met verschillende kleuren klei. De beelden worden eerst in een elektrische oven gebakken. Daarna worden ze in een ton of in een kuil met hout opnieuw gestookt. Door reductie en rook krijgt het dan de (vaak toevallige) bijzondere kleurschakering.
D.W.Sierksma, J.H.Meijerstraat 31,1214 NH te Hilversum
tel. 035-6834678, e-mail: moc.l1508463421iamg@1508463421amskr1508463421eis.w1508463421d1508463421, Facebook: atelier Art 31 Dick Sierksma,  www.dicksierksma.nlwww.onlinekunstenaars.nl

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail
Geplaatst in Expositie, voorpagina