• Nieuwe expositie Aff. Expo83, nov. '18

  Op zondag 4 november zal aansluitend aan de dienst de nieuwe expositie worden geopend met pasteltekeningen van Juke Hudig en iconen van Ina Snaterse.
  Deze tentoonstelling loopt tot en met 8 januari 2019 en is te bezichtigen op de zondagen van 11.30 tot 12.15 uur en de dinsdagen van 10.00 tot 12.00 uur.

   

  Juke Hudig
  Juke HudigJuke Hudig tekent in pastel en toont in haar werk een virtuoze beheersing van dit medium. De verbeelding van het spirituele, de diepere onzichtbare werkelijkheid is het steeds terugkerende thema in Juke Hudig’s vrije werk. Licht laat zich vertalen in kleur en vorm. “De hele dag beweegt het licht en ik beweeg mee. Dat is een oefening in flexibiliteit en concentratie, in het loslaten van het onderwerp in letterlijke zin; in het doorgronden van de binnenwereld, de zielsuitdrukking van de stof”.
  In de wintermaanden werkt zij in haar atelier en ontstaat haar vrije werk. Daar schept zij haar ‘droom’pastels. Dat zijn visualiseringen van innerlijke beelden, die ‘als licht en donker in mijn wezen omhoogborrelen’. Op poëtische en meditatieve wijze ontstaan zowel beelden van de natuur in al haar verschijningsvormen als beelden van kringloop, Boeddha, sprookjes, circus, crucifixen en engelen.
  De imaginaire gerichtheid wordt meer en meer literair getint door de themakeuze, zoals ‘Dante’s La Divina Commedia in 111 pastels’, ‘Het boek Job’, ‘Het boek Jona’, en ‘Christoforus – de legende van een heilige’.

  Expositie 83, Juke Hudig en Ina Snaterse _DSC0955-bewerkt (Klein)_DSC0949-bewerkt (Klein)

  _DSC0954 (Klein)

   

   

   

  Expositie 83, Juke Hudig en Ina Snaterse _DSC0951-bewerkt (Klein)

   

   

   

   

   

   

  Ina Snaterse
  Ina Snaterse
  Iconen zijn al vele eeuwen bekend in oosters-orthodoxe kerken, maar worden ook in het Westen de laatste jaren meer en meer als vensters op de eeuwigheid gezien.
  Ina werkt nog altijd elke middag in haar atelier om iconen te schilderen. Het is een tijdrovend proces, maanden per icoon.Het woord icoon komt van het Griekse eikoon: afbeelding. Het ‘schrijven’ van een icoon gold in de Oosters orthodoxe kerk als een liturgische handeling. Het is niet vrij, er wordt altijd naar voorbeelden geschilderd. Toch is er veel variatie. Van de moeder Gods bestaan meer dan vierhonderd verschillende iconen. Gewoonlijk draagt de moeder Gods een blauw onderkleed en een rood bovenkleed. Blauw is de kleur voor de aarde, rood voor de hemel.
  Maria was eerst mens en later Moeder Gods. Bij een christusicoon zijn de kleuren precies andersom: Christus was eerst God en daarnaast mens.
  In het huis van een orthodox gezin is een ‘mooie hoek’ onmisbaar, daar hangen hun iconen aan een beeldwand, een iconostase.
  Iconen worden door Ina geschilderd op lindehout. Het hout wordt uitgediept, met lijm en linnen bedekt, en een aantal keren gegrond en geschuurd. Daarna wordt er geschilderd met tempora, gemaakt van eidooier, azijn en pigment. Na een half jaar drogen wordt de icoon afgedekt met olifa, een speciale vernis voor iconen.
  Ina heeft les gehad van een kloosterzuster, die haar had uitgenodigd om het schilderen te leren en waar ze een tijd lang wekelijks naar toe ging. Zij exposeerde eerder met haar kerststallen in de Regenboogkerk van November 2013 tot Januari 2014.

  Expositie 83, Juke Hudig en Ina Snaterse _DSC0982-bewerkt (Klein) Expositie 83, Juke Hudig en Ina Snaterse _DSC0973-bewerkt (Klein) 20180915_115618-bewerkt (Klein) 20180915_115239-bewerkt (Klein) 20180915_115029-bewerkt (Klein)

  Lees verder →
 • Exposities in de Regenboogkerk

  In de kerkzaal van de Regenboogkerk worden ieder jaar een aantal exposities gehouden, die georganiseerd worden door de expositiecommissie. Deze commissie werd na een initiatief van de kerkenraad ingesteld in 2002. In 2003 werd voor het eerst werk van twee gemeenteleden tentoongesteld.
  Hoewel het initiatief oorspronkelijk bedoeld was voor gemeenteleden, was al snel deze bron opgedroogd en werd de commissie gevraagd om andere exposanten uit de omgeving uit te nodigen. De toenmalige voorzitter Bob Pestman had een uitgebreide kring bekenden waaruit geput kon worden. De opzet was om vijf tot zes exposities per jaar te houden en dit najaar wordt gestart met de zesenzeventigste!
  FdB-9414 (Small)De exposanten worden ruim van te voren benaderd. Zo is de commissie nu al nagenoeg rond met de exposities in 2018 en worden gesprekken gevoerd voor 2019. Uiteraard moet de periode van exposeren worden afgestemd met andere exposities van dezelfde kunstenaar en met bijvoorbeeld lokale kunstroutes en kunstdagen.
  Gemeenteleden zijn uitgenodigd om bij de expositiecommissie suggesties in te brengen voor mogelijke exposanten.

  FdB-6357 (Small)     FdB-6355 (Small)     FdB-6366 (Small)

  Lees verder →