• Nieuwe expositie Aff. expo 80, 8-4- 2018 (Small)

  Op 8 april is een nieuwe expositie geopend met schilderijen van de Hilversumse beeldend kunstenaar Reina Klees. In de vitrine worden beelden van papier-maché tentoongesteld van de eveneens in Hilversum woonachtige Marian Halbersma. Deze beelden zijn geïnspireerd op het sprookje ‘Psyche’ van Louis Couperus.

  De expositie loopt tot en met 22 mei.

  Openingstijden: zondags na de kerkdienst van 11.30 tot 12.15 uur en dinsdag van 10 tot 12 uur.

  Reina Klees
  Reina KleesZij volgde de opleiding ND (docent tekenen en stofversieren) bij de hbo in Rotterdam. Bij de S.O.L in Utrecht behaalde zij de akte docent kunstvakken. Gedurende veertig jaar gaf zij hierin les aan de mavo en later het vmbo onder andere in Ermelo en Hilversum. In Hilversum volgde zij lessen van Mark van Praagh en Herman Tjepkema. Sinds zij niet meer aan het onderwijs verbonden is, wijdt zij zich volledig aan het schilderen.

  Reina’s voorkeur gaat uit naar de natuur, met name de mens. Die schildert zij met acrylverf in vrolijke kleuren in uiteenlopende omstandigheden: kinderen die met roeispanen wachten op hun eerste kano-les, schaakspelers tijdens een toernooi, aardappeleters in de huidige tijd of toeristen in hun kleurige plastic jassen op een verregende vakantie.

  Reina Klees exposeerde in:

  • Galerie Gee’71, Geervliet
  • Het Koetshuis, Dordrecht
  • De Oude School, Kortenhoef
  • De Trappenberg, Huizen
  • Wijkcentrum St. Joseph, Hilversum
  • Zorgcentrum Amaris Gooizicht, Hilversum
  • Medisch Centrum Dudokpark, Hilversum

  Expositie 80, Reina Klees, Kanokrijgers kopie (Small)     Expositie 80, Schaaktoernooi Reina Klees (Small)

   

   

   

   

  Marian Halbersma, 1958
  Marian Halbersma (Small)“Ik volgde de opleiding activiteitenbegeleider. In 1998 bezocht ik met een vriendin in Parijs in de Grande Arche een tentoonstelling die een keerpunt voor me werd. In de Grande Arche stonden levensgrote dansfiguren van papier-maché. Zij maakten een enorme indruk op ons. En ik dacht dat wil ik gaan doen: beelden van papier-maché maken.

  Het zijn al mijn zintuigen die mij kunnen inspireren: het kan een reis zijn die mij prikkelt, een foto die ik in de krant zie, de geur of het patroon op het papier. Als ik mooi bedrukt papier zie, weet ik heel vaak welke vorm ik ervan wil maken, welk lichtgewicht beeld.

  Papier-maché (letterlijk gekauwd papier) wordt gemaakt op basis van papier en lijm, waardoor er gemakkelijk kunstwerken met grillige vormen van gemaakt kunnen worden. Anders dan brons of steen is het niet echt sterk. Toch kunnen er ook bijvoorbeeld meubels van gemaakt worden.

  De vergankelijkheid van mijn beelden wordt veroorzaakt door de materiaalkeuze. Ik kies voor herkenbaar en gekleurd cadeaupapier. De kleuren van dat papier zijn vaak niet kleurecht. Ze verbleken in zonlicht en de kleur verdwijnt soms uiteindelijk geheel en het lichtgewicht wordt grijs. Vocht speelt ook een rol. Ik kies voor een zo min mogelijk milieubelastende afwerk- procedure. Daardoor is het zoeken naar iets wat het beeld echt waterdicht maakt. Tijdelijkheid is dus een mooi woord. Ik wil niet iets met eeuwigheidswaarde maken. Ik vind het mooi dat de kleur verdwijnt. En als een beeld lang buiten staat, wordt het door regen doordrenkt en langzaam vervalt het tot een soppig grijs object.

  De tijdelijkheid wordt in mijn beelden  gesymboliseerd door de voorstelling van mythologische figuren. Half mens en half dier, zoals de Centaur, de Sfinx, maar ook figuren uit sprookjes zoals de Zeemeermin, en Mama d’eau uit de Caribische mythologie”.

  Expositie 80, IMG_8513-Psyche en Eros, Mariab Halbersma (Small)     Expositie 80, IMG_8550-Psyche bij de faun, Marian Halbersma (Small)

   

   

  Lees verder →
 • Exposities in de Regenboogkerk Aff. Expo 27-8-'17

  In de kerkzaal van de Regenboogkerk worden ieder jaar een aantal exposities gehouden, die georganiseerd worden door de expositiecommissie. Deze commissie werd na een initiatief van de kerkenraad ingesteld in 2002. In 2003 werd voor het eerst werk van twee gemeenteleden tentoongesteld.
  Hoewel het initiatief oorspronkelijk bedoeld was voor gemeenteleden, was al snel deze bron opgedroogd en werd de commissie gevraagd om andere exposanten uit de omgeving uit te nodigen. De toenmalige voorzitter Bob Pestman had een uitgebreide kring bekenden waaruit geput kon worden. De opzet was om vijf tot zes exposities per jaar te houden en dit najaar wordt gestart met de zesenzeventigste!
  FdB-9414 (Small)De exposanten worden ruim van te voren benaderd. Zo is de commissie nu al nagenoeg rond met de exposities in 2018 en worden gesprekken gevoerd voor 2019. Uiteraard moet de periode van exposeren worden afgestemd met andere exposities van dezelfde kunstenaar en met bijvoorbeeld lokale kunstroutes en kunstdagen.
  Gemeenteleden zijn uitgenodigd om bij de expositiecommissie suggesties in te brengen voor mogelijke exposanten.

  Lees verder →