Op zondagmorgen om 9.15 uur kwamen we samen in de Regenboogkerk met het symbolische aantal van 12 gemeenteleden om daar de dienst kort door te bespreken. In verband met het coronavirus was de rest van de gemeenteleden verzocht thuis te blijven. We zouden een dienst met beeld en geluidopname gaan verzorgen. Zelf kwam ik als gastpredikant vanuit de Bethlehemkerk en ik zou ons eigen projectkoor meenemen, maar ook zij hadden afgehaakt. Ondanks al deze plotselinge gebeurtenissen (de regering had donderdagmiddag bekend gemaakt dat bijeenkomsten met meer dan 100 personen verboden waren, dus we moesten snel handelen), was er een goede en ontspannen sfeer en hebben we in alle rust de liturgie samen kunnen doornemen en afspraken gemaakt. Het was ook even praktisch denken: hoe gaan we collecteren, hoe gaan we het doen met zingen, etc. Het was voor iedereen even wennen. Zelf zat ik tijdens de dienst bijvoorbeeld te zoeken naar de camera. En de koorliederen konden we zelf niet zingen, daarom hebben we die afgespeeld via de digitale weg.

Al met al was het een zeer waardevolle viering. We hebben veel reacties gehoord van mensen die thuis hebben meegekeken en zich echt verbonden voelden. Het was ook heel bijzonder om met zo’n kleine groep in de kerk te zitten en samen te vieren en te bidden, in de wetenschap dat je dit doet, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de gemeenteleden die thuis moeten blijven.

Zowel in de Regenboogkerk als in de Bethlehemkerk hebben ontzettend veel mensen zich flexibel opgesteld en zich ingezet om de kerkdienst toch vorm te geven en op die manier de lofzang door te laten gaan. Juist in dit soort tijden is de kerk als plek van bemoediging belangrijk. Juist in dit soort tijden mogen we onze ogen gericht houden op God (psalm 25). Met gepaste trots en dankbaarheid richting alle vrijwilligers die zich zo inzetten.

Ds. Aster Abrahamsen

Blog ds. Jurjen Zeilstra
De terugblik van ds. Jurjen Zeilstra op de kerkdienst in de Bethlehemkerk op 15 maart kunt u lezen op https://www.bethlehemkerk.nl/index.php/blog