Op 22 en 23 maart hebben de jongeren van de PgH gevast. Jeugdwerker Peter van Wesel doet verslag.

Wat was het weer mooi! Ondanks de 24 uur niet eten was er goede energie! We zijn, zoals het thema luidde, uit onze comfortzone gegaan op verschillende manieren. Door spelletjes, de film Coach Carter te bekijken en te bespreken, witte-kamermomenten, weinig te slapen, te reizen naar de buurt Spangen, daar jongeren en mensen uit de wijk te ontmoeten en met hen te voetballen.

Veiligheid én criminaliteit
Onze jongeren gaven aan dat Spangen dichter is bebouwd dan Hilversum, er veel afval ligt op straat, veel politie aanwezig is en veel verschillende mensen met culturele achtergronden op straat zijn. Veel problemen zagen ze niet meteen! ‘’Er zijn eigenlijk twee werelden naast elkaar”, vertelde een bewoner. De criminaliteit en het dagelijks veilige leven, hoe wij dat grotendeels ook allemaal kennen. Op straat moeten kinderen en hun ouders bijvoorbeeld alert zijn dat kinderen niet met criminelen in aanraking komen. Zo moest bijvoorbeeld hun zoontje direct naar huis gaan als vreemden iets van hem wilden als hij buiten op het plein speelde! Daarom zijn initiatieven, zoals Geloven in Spangen, belangrijk. Zij bieden kinderen en jongeren een gezonde sociale omgeving!

Spelen in Spangen
Verder was een van de hoogtepunten van de jongeren dat ze gingen voetballen in een Johan Cruijff court naast het Sparta stadion. De jongeren die dat niet wilden konden vanuit een container vol met speelgoed (naast het voetbalveld) andere spelletjes spelen met de kinderen op straat. Een paar van ons werden toen uitgenodigd om thee te gaan drinken bij een buurtbewoner.

Kracht van vasten
Toen we terug waren in Hilversum rond 15.00 uur begon het vasten zwaarder te worden. Pas om 18.00 uur mochten we weer met elkaar eten. Ik hoorde een aantal jongeren zeggen: “Elk jaar na het vasten smaakt het eten zoveel lekkerder”. Onthouding leert ons daarmee te waarderen en dankbaar te zijn voor het eten dat we elke dag nuttigen.

Impact
Al met al was het een weekend met impact. We willen iedereen bedanken die ons heeft aangemoedigd en ons sponsordoel heeft gesteund!
Er is een filmpje gemaakt met dank aan alle begeleiders en jongeren, en samengesteld door Mannes van der Burg. Bekijk het hier.