Exposities

De Regenboogkerk is een prachtige plek om van kunst te genieten. Iedere paar maanden is er een nieuwe tentoonstelling, zowel aan de muur als in de vitrine van de kerkzaal.

Exposities

In de kerkzaal van de Regenboogkerk worden ieder jaar ongeveer vijf exposities gehouden. Het gaat hierbij zowel om kunst aan de wand als om ruimtelijk werk in de vitrine. De exposities worden georganiseerd door de expositiecommissie, die de exposanten uitnodigt en het te exposeren werk selecteert. Gemeenteleden worden uitgenodigd om bij de expositiecommissie suggesties in te brengen voor expositie van eigen werk of voor mogelijk geschikte exposanten. Er wordt gestreefd naar variatie in techniek, stijl en materiaal, de kunstwerken kunnen zowel figuratief als non-figuratief zijn.

De exposities zijn te zien in de Regenboogkerk zondags na de kerkdienst vanaf 11.45 uur of op afspraak via marjavantol@xs4all.nl.

Informatie: marjavantol@xs4all.nl.

 

Foto: Mannes van der Burg

Expositie 105  ‘In het licht van de Regenboogkerk’

Vanaf 27 augustus 2023 zijn in de Regenboogkerk foto’s van Mannes van der Burg te zien.

Het is ongeveer 20 jaar geleden dat Mannes voor het eerst zijn camera meenam in de Regenboogkerk. Inmiddels heeft hij duizenden foto’s gemaakt en is hij de huisfotograaf van onze kerk. Hij heeft veel mooie momenten meegemaakt als fotograaf, maar vooral als gemeentelid. Die momenten zijn hem dierbaar en hij hoopt dat dat te herkennen is in de foto’s. Het zijn fijne kijkplaten waarop van alles is te ontdekken. Hij hoopt dat vooral de energie, verbinding en levendigheid van onze gemeenschap te herkennen is.

De veertien geëxposeerde foto’s zijn veel te weinig om dat beeld te schetsen. Daarom ligt er ook een bladerboek met een flink aantal foto’s die laten zien wat er allemaal binnen en buiten de glazen muren gebeurt, in het licht van de Regenboogkerk.

Expositie 104: Foto’s van Maramy Alsalahi

Van 21 mei tot 20 augustus 2023 zijn in de Regenboogkerk foto’s te zien van Maramy Alsalahi. Maramy is afkomstig uit Jemen en twee jaar geleden gevlucht voor de oorlogssituatie aldaar.

Na een lang verblijf in het AZC in Amersfoort woont zij nu met haar gezin in een woning in Hilversum. Zij heeft microbiologie gestudeerd en daarin lesgegeven aan de universiteit van Sanaa, de hoofdstad van Jemen.

In Nederland kan zij haar beroep niet uitoefenen en heeft daarom haar hobby fotografie opgepakt. In het AZC fotografeerde ze medebewoners met als doel een beeld te geven van de diversiteit aldaar. In de Regenboogkerk zijn een aantal van haar foto’s te zien. Haar werk wordt gekenmerkt door elementen vanuit haar cultuur en een bijzondere lichtinval.

‘Volbrengen’, Henk Pietersma

Expositie 103: Henk Pietersma

Van zondag 19 maart tot en met zondag 14 mei exposeert Henk Pietersma in de Regenboogkerk.

Henk Pietersma is beeldend kunstenaar. Hij maakt autonome tekeningen, schilderijen en objecten. In zijn werk gaan grafische, tekenachtige en schilderkunstige elementen samen, met gevoel voor schoonheid in vorm en kleur. De inhoud van het werk wordt meestal ontleend aan kernbegrippen uit de Bijbel.
Het werk van Pietersma heeft een geheel eigen en onderscheidende signatuur: het speelt op de grens van abstractie en figuratie, met een krachtige eenheid tussen grafische en picturale aspecten. De acrylverf op paneel toont een rijke kleurtoepassing, vaak met toevoeging van middelen als lood, leisteen, bladgoud.

De expositie omvat 20 werken uit de serie ‘Terug naar huis’, naar aanleiding van het Hogepriesterlijk gebed in Johannes 17.

Bij Atelier Buitengewoon worden er zeer uiteenlopende kunstwerken gemaakt. Zo wordt er geschilderd, geboetseerd, getekend, textiel en hout bewerkt en dit alles in verschillende stijlen. Ervaar hoe kleurrijk en bijzonder de werken zijn die gemaakt worden bij het atelier.

De expositie in de Regenboogkerk loopt van 15 januari  – 14 maart 2023, en is te zien zondag’s na de kerkdienst en dinsdagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur. Bezoek op andere tijden in overleg via marjavantol@xs4all.nl.

Voor meer informatie over het atelier: www.atelier-buitengewoon.nl.

Expositie 101: Iconen in de Regenboogkerk

Ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan houdt de iconenschool ‘Moeder Gods van de Tederheid’ een overzichtstentoonstelling van het werk dat door de leden in de afgelopen 20 jaar is gemaakt. De school komt wekelijks bijeen in de RK Parochie H. Vitus en H. Willibrord. Omdat de tentoonstelling rondom Kerstmis plaatsvindt zijn er iconen te zien van engelen, de Opdracht van Jezus in de tempel, de Moeder Gods en de Aankondiging, maar ook van andere heiligen en feesten uit het kerkelijk jaar.

De expositie loopt van 13 november tot 10 januari 2023 en is te zien op zondagen na de kerkdienst en op dinsdagen van 10.30 tot 12.00 uur. Voor informatie en bezichtiging op andere tijden maakt u een afspraak via marjavantol@xs4all.nl.

Expositie 100: Tekeningen van Alfred Smid

Van zondag 11 september tot en met 18 oktober stelt Alfred Smit een selectie uit 20 jaar tekeningen voor de Regenboogkerk en de PgH ten toon in de Regenboogkerk.

Het zijn tekeningen voor aankondigingen, jaarthema’s, omslagen voor wijkgidsen, pr-materiaal voor het Bijbelcafé en illustraties bij preken. Hij hoopt met zijn afbeeldingen te prikkelen, nieuwsgierig te maken en ruimte te geven de thema’s en onderwerpen op meerdere manieren te voelen en te zien. Als het lukt graag met een kleine twist en wat ontwapenende humor. Een afbeelding is geslaagd als deze uitnodigt een tweede keer te kijken en iets wakker maakt wat in woorden niet zo makkelijk gezegd kan worden.

De expositie is te zien in de Regenboogkerk na de kerkdienst, op dinsdagmorgen tussen 10.30 en 12.00 uur of op afspraak via marjavantol@xs4all.nl.

Expositie 99: Bloembollen, ons kleurrijk erfgoed. Schilderijen en hyacintglazen van Wim Granneman

Wim Granneman woont in Hillegom tussen de bloembollenvelden. Hij maakt kleurrijke schilderijen met als onderwerp de bollenstreek. Zijn interesse daarvoor komt mede voort uit zijn beroep, hij is gespecialiseerd in de teelt van bloemen uit bloembollen. Daarnaast is hij verzamelaar van bloembolglazen. Hij laat tijdens de expositie ook een deel van zijn hyacintglazen zien.

De expositie is te zien van 19 juni tot en met 23 augustus, op dinsdagmorgen tussen 10.30 en 12.00 uur en zo nodig op afspraak via marjavantol@xs4all.nl.

Expositie 98: Mels Sluyser

Van 1 mei tot 16 juni 2022 stelt Mels Sluyser zijn schilderijen ten toon. Hij schildert Joodse vooroorlogse taferelen van feesten en het alledaagse leven in Amsterdam die hij zich herinnert uit de verhalen van zijn Joodse vader. Zijn vader Meyer Sluyser was journalist en schrijver van boeken over het joodse vooroorlogse leven in Amsterdam. Mels probeert dit leven met de saamhorigheid en typisch joodse gein te vangen in zijn schilderijen. Er zijn prachtige taferelen te zien van joodse feesten, maar ook van het leven van alledag.

Het werk van Mels is ook te bekijken op zijn website: www.mels-sluyser.nl/galerij

Expositie 97: Geloofsbeleving in de veertigdagentijd

Deze bijzondere expositie is te zien van zondag 20 maart tot donderdag 28 april 2022.

Aan de wand schilderijen van Grady van den Bosch, zij houdt zich bezig met de relatie tussen kunst en geloof en vindt dat hedendaagse beeldende kunst waardevol kan zijn voor geloofsbeleving en verdieping. In haar werk komen verschillende geloofsthema’s aan bod, waaronder Pasen en Opstanding.

In de vitrine zijn voorwerpen te zien die te maken hebben met religie zoals kandelaars die gebruikt worden bij de maaltijd op sabbat en een schaal voor de Pesachmaaltijd. Deze voorwerpen zijn ter beschikking gesteld door Jurjen Zeilstra. Daarnaast zien we het door hem gemaakte Keltische Kruis.

De expositie is te bezoeken op dinsdag- en zaterdagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur.

Hetty Kok
Els Rohde

Expositie 96

Expositie 96 toont ons aan de wand van de kerkzaal tekeningen van Hetty Kok en in de vitrine handgevormd keramisch werk van Els Rohde.

Hetty Kok is een veelzijdig kunstenaar. Ze maakt tekeningen, schilderijen, collages en beelden in keramiek,brons en natuursteen. Haar stijlen variëren van figuratief tot surrealistisch en abstract. Het werk is zeer gedetailleerd, en soms ook humoristisch.
Over Hetty Kok leest u hier meer.

Het werk van Els Rohde draait veelal om het spel tussen vorm en functie. Zij werkt ook in opdracht. Over Els Rohde leest u hier meer.

Bezoeken van de expositie kan, afhankelijk van de coronamaatregelen, vanaf 5 februari op zaterdagmorgen van 10.30 tot 12 uur. De expositie loopt tot 25 maart 2022. Informeert u vooraf naar de mogelijkheden via marjavantol@xs4all.nl.

Expositie 95 ‘In afwachting van het licht’

Van 28 november tot 18 januari werden kunstwerken gemaakt door gemeenteleden geëxposeerd. Na een oproep in september en oktober van 2021 hebben  twaalf gemeenteleden werk aangeboden voor deze expositie.

Aan de wand waren werken te zien van Jacob Schipper, Anneke van der Veer, Conny Roozendaal, Mannes van der Burg, Alfred Smid (afbeelding) en Ronald Koetsier.

In de vitrine en op de sokkels exposeerden Irene van der Kooij, Janny van Heusden, Hans Roepman, Benno Roozendaal, Deodaat Visser, Lia Koetsier (†) en Lida de Haan.

 

Expositie 94 – 10 oktober tot 17 november 2021

Vanaf zondag 10 oktober is de nieuwe expositie in onze kerk te bezichtigen.

Aan de wand is het werk te zien van Max Eilander. De natuur is voor hem de inspiratiebron. Dit is te zien aan zijn teken- en schilderwerk uit de omgeving van Hilversum en Deventer. Ook worden een aantal portretten van hem tentoongesteld.

De vitrine toont werk van Anet Kazemier. Lokale bekendheid verwierf ze met exposities van haar bronzen kinderen, spelend op een boomtak. Recent is zij gestart met aardewerk als basis voor haar kunst waarvan ook enkele werken worden getoond.

Expositie 93 – 29 augustus tot 8 oktober 2021

TX projects
TX Projects is een kunstenaarscollectief van zes enthousiaste kunstenaars die allemaal textiel als basismateriaal gebruiken. Hun werk kenmerkt zich door een grote diversiteit aan stijlen, materialen en technieken, zoals vilt, organza, ecoprint, mixed media, borduren en lichtsculpturen.

Hoop in kleur… kleur in hoop
Breng kleur in je leven. De betekenis en werking van kleur is erg persoonlijk. Als je weet welke kleuren je het gevoel van hoop geven, kun je jezelf omringen met deze kleuren en een omgeving creëren die jouw welzijn en geluk vergroot. Welke kleuren geven jou hoop?

In het volgende filmpje krijgt u een impressie van de kunstwerken:  https://youtu.be/tuMRVy36e_A

Door de huidige coronamaatregelen is voorlopig de expositie alleen op afspraak te zien op de eerste en derde dinsdagmorgen van de maand via emailadres: robwesthuis.1@kpnmail.nl

Verder zijn voor deze expositie een aantal gemeenteleden geïnterviewd, die de bevrijding van Hilversum als kind hebben meegemaakt. Zij geven hun commentaar bij enkele foto’s.

In de vitrine zijn curiosa en documenten tentoongesteld voornamelijk uit de collectie van Robin Gouwswaard uit Loosdrecht. Hij laat zaken uit de Tweede Wereldoorlog zien naast herinneringen aan de bevrijding.

Expositie bekijken
De foto’s met een beschrijving kunt u hier bekijken. Het is ook mogelijk deze te downloaden.
Door de huidige coronamaatregelen is de expositie in de kerk alleen op afspraak te zien op de eerste en derde dinsdagmorgen van de maand. U kunt u aanmelden via marjavantol@xs4all.nl.

Expositie 91

Engelen in de Regenboogkerk
Aan de wand is het werk te zien van Irene Verdoorn uit Hilversum, die in haar werk zich geïnspireerd weet door engelen. Zij werkt engelenfiguren uit en geeft aan iedere werkstuk van een engel een diepere lading mee, die de toeschouwer vraagt na te denken over de boodschap, die de betreffende engel voor hem of haar heeft. De titels van haar werken geven aan, welke associatie gezocht wordt tussen de geportretteerde engel in haar werk en de toeschouwer.

In de vitrine is het werk te zien van cliënten van Philadelphia die graag hun artistieke talenten gebruiken om ons te laten zien dat outsider art een interessante kunstvorm is met verrassende resultaten. Voor de tweede keer exposeren zij in de Regenboogkerk, dit keer met engelen en woningen in wintersfeer.

In hun atelier aan de Naarderstraat 15-17 zijn nog veel meer leuke werken te zien en u wordt uitgenodigd om bij gelegenheid daar eens naar binnen te stappen.

U kunt de expositie hieronder virtueel bekijken. De video is gemaakt door  Mannes van der Burg.
Kies na het openen van de video rechtsonder voor vol beeld.

Expositie 89

In de kerkzaal worden werken van Rob Bouwmeester en Anneke Moesker getoond. 

Aan de wand hangt het werk van Rob Bouwmeester uit Hilversum. Rob weet zich in zijn werk geïnspireerd door de kunststroming van 100 jaar geleden die bekend stond als ‘De Stijl’. Zijn werk is geschilderd in de geest van, of als kopie van de werken van deze kunstbeweging. De stijlen van Mondriaan, Rietveld en Vantongerloo zijn duidelijk te herkennen.

In de vitrine wordt keramisch werk getoond van Anneke Moesker uit Amsterdam. Anneke was in de tachtiger jaren succesvol als edelsmid met talrijke exposities in binnen- en buitenland. Later heeft ze haar talent voor haar keramisch werk met succes ontwikkeld en waren haar kunstwerken op verschillende tentoonstellingen te zien. Zij streeft er vooral naar om werk te maken dat begrepen en gewaardeerd wordt.

Expositie 88

Cliënten van Sherpa willen met nieuw werk hun creativiteit tonen.

In hun atelier Kijkoor te Eemnes verbonden aan de instelling Sherpa dragen ze bij aan  nationale  en internationale outsider artist collecties  en openen zo een wereld voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen, die hierin geïnteresseerd zijn. Niet alles wat in het atelier Kijkoor wordt gemaakt is hoogstaande kunst en veel zal zoals veel modern werk niet de toets van de tijd  kunnen doorstaan. Aan de andere kant is het indrukwekkend om te zien wat een prachtig werk de cliënten van Sherpa maken.

De schilderijen laten ons genieten van een grote variatie in vormgeving, kleurgebruik en gebruikte technieken. De gemaakte voorstellingen zijn herkenbaar en geven goed weer dat de individuele mogelijkheden een brede waaier aan kunst opleveren.

In de vitrine kan kennisgemaakt worden met een grote variatie aan keramiek, houtbewerking en andere ruimtelijke technieken.

Vrijwel alle werken zijn van verschillende personen en mocht u geïnteresseerd meer te zien van een bepaalde exposant(e) dan is een bezoek aan Galerie Kijkoor in Eemnes aan te bevelen.

Expositie 87

Zowel aan de wand als in de vitrine is werk te zien van de bekende Gooische kunstenaar Hans Almekinders.

Zijn schilderijen tonen een trefzekere penseelvoering en een overtuigend kleur- en verfgebruik. Omdat hij zich als kunstenaar blijft interesseren voor nieuwe uitdagingen, heeft zijn werk soms ook een experimenteel karakter.

In de vitrine kan kennis worden gemaakt met zijn ruimtelijke werk, kunstwerken van keramiek, hout, brons en ijzer.