Instrumenten

Orgel, kistorgel en vleugel

In de kerkzaal van de Regenboogkerk staat een Engels orgel, gebouwd door de Firma William Hill & Sons. In al die jaren is de dispositie hoegenaamd gelijk gebleven en het mechaniek onaangetast, waardoor je kunt spreken van een authentiek, historisch orgel.

Daarnaast zijn in de kerkzaal een kistorgel en een vleugel aanwezig.

Hill orgel

Rond 1860 bouwde William Hill  een nieuw mechanisch orgel voor de Reyecroft Methodist Church (Gloucester). Het werd een tweeklaviers instrument met pedaal.
In 1897 werd het orgel vanwege een nieuwe functie van het kerkgebouw overbodig.
Tot 1975 deed het dienst in de Eastington Methodist church in Gloucester. Vanwege sluiting van deze kerk in 1975 werd het ook daar overbodig.
In 1976 werd het orgel aangekocht door de St. Barnabas Church (Gloucester), tijdens deze plaatsing werd de oorspronkelijke Bourdon 16 van het pedaal vervangen door een krachtiger Open Wood 16, welke Grand Bourdon 16 werd genaamd.
In 1995 dreigde het orgel omgebouwd te worden naar een electro-pneumatische tractuur, maar dit ging uiteindelijk niet door waarna het instrument in 1996 werd verkocht en in opslag ging. 

Orgelbouw Van den Heuvel

De firma Van den Heuvel (Dordrecht) besloot in 2003 een vijftal Engelse orgels op te kopen om studie te doen naar de Engelse manier van orgels bouwen. Ook dit orgel werd aangeschaft.
Het was echter in dusdanig slechte staat, dat de gebroeders Van den Heuvel aarzelden om de restauratie aan te pakken. Maar het bleek zo’n bijzonder instrument te zijn, dat men toch besloot om het (in 2004) te gaan restaureren. Zoveel mogelijk werd het oorspronkelijke materiaal gebruikt, ook de Open Wood bleef gehandhaafd.
In 2006 was het orgel weer in oude luister hersteld en werd het te koop aangeboden.

Williams orgel

Omdat bij de aankoop geen naamplaatje was gevonden werd aangenomen dat het orgel was gebouwd door Henry Williams uit Gloucester, waarvan bekend was, dat hij het heeft geplaatst in de Reyecroft Methodist Church.

Plaatsing in de Regenboogkerk

In  2013 werd het ‘Williams-orgel’ door de Regenboogkerk aangekocht en in augustus van dat jaar opgebouwd, waarbij op de plaats van het vermoedelijke (maar nooit gerealiseerde) tongwerk trumpet 8 (Great) een Engelse tertsmixtuur III werd geplaatst. Op zondag 22 september 2013 is het orgel officieel in gebruik genomen en overgedragen aan de wijkgemeente Regenboogkerk.

 

Onderzoek

In september 2015 is na onderzoek door prof. dr. Ian Tracey het vermoeden geuit, dat dit orgel werd gebouwd door William Hill, vermoedelijk in de jaren 1860-1865.
Deze vermoedens zijn voorgelegd aan enkele Hill-kenners en orgelrestaurateurs gespecialiseerd in Hill orgels in Engeland. Zij hebben de gegevens en foto’s van prof. Tracey bestudeerd en vergeleken met bouwgegevens van Hill.
Op basis van het gebruikte pijpwerk en mechaniek is men tot de conclusie gekomen, dat het hier om een zeldzaam goed authentiek bewaard William Hill orgel gaat.

Dispositie

Great (I), C-g3 (onderste manuaal, 56 tonen)
Open Diapason 8′
Stopped Diapason Bass 8′
Clarabel 8′
Dulciana 8′
Principal 4′
Fifteenth 2′
Mixture III ranks

Swell (II), C-g3 (bovenste manuaal, 56 tonen)
Stopped Diapason Bass 8′
Stopped Diapason Treble 8′
Horn Diapason 8′
Salicional 8′
Principal 4′
Piccolo 2′
Oboe & Trumpet Bass 8′
Trumpet Treble 8′ (Cornopean)
Oboe 8′

Pedal, C-c1 (pedaal, 25 tonen)
Grand Bourdon 16′ (Open Wood)

Koppelingen
Swell to Great
Great to Pedals
Swell to Pedals

Treden
inhaakbare zwelkast trede
forte Great (mechanische vaste combinatie)
piano Great (idem)

Concertvleugel

(Henk Hupkes, 2009)

Met zijn 2,11 m. lengte behoort de zwarte HHB-212 vleugel tot de groep instrumenten waarin de meest uitgebalanceerde klankdynamiek kan worden bereikt. De bouwwijze en componenten zijn kwalitatief van het hoogste niveau, het timbre en de zangerigheid worden krachtig ondersteund door een duidelijke en temperamentvolle tenor die overgaat in een melodieuze diepe bariton en een loepzuivere boventoonrijke bas.

Flentrop kistorgel

bouwjaar 1986

Het kistorgel heeft een orgelkas van eikenhout, met siersnijwerk aan voor- en achterzijde.

 

Dispositie

Gedekt 8 (groot octaaf hout, verder metaal)
Fluit 4 (metaal)
Octaaf 2 (metaal)
Quint 1 1/3 (vanaf c’, metaal)

Afmetingen: 96 cm breed, 56 cm diep en 104 cm hoog.
a’ = 440 (evenredig zwevend)
Gewicht: ca. 150 kg