Inleiding
In de bijeenkomst op 25 februari 2024, na de gezamenlijke dienst in de Regenboogkerk, hebben we u geïnformeerd over wat de stuurgroep gedaan heeft in februari en wat de plannen waren voor maart. We hebben uitleg gegeven over het proces dat we gelopen hebben om de werkgroep gebouwen van input te voorzien. Ook is door de werkgroep gebouwen uitleg gegeven over hun werkwijze.

In dit bericht zullen we het bovenstaande samenvatten en zullen we u laten weten welke input de stuurgroep BeMoRe aan de werkgroep gebouwen heeft gegeven.

Na de kerkdienst van 25 februari zijn de volgende 4 sheets gepresenteerd:

  1. Werkgroep gebouwen (leden en opdracht)
    11 Leden (voorgedragen door de wijkgemeenten)
  • Bethlehemkerk : Tjerk de Jong en Peter den Uil
  • Morgenster : Casper Bos en Frank Brugman
  • Diependaal : zag af van deelname
  • Grote Kerk : Kees van Doorn
  • Vitamine G : Marith de Vries-Blijdorp en Geert Jurrie Schutte
  • Regenboogkerk : Mannes van der Burg en Henk Pestman
  • College van Diakenen : Dik Verboom
  • College van Kerkrentmeesters : Hans ZwagemakerOpdracht van de Algemene Kerkenraad (AK) van de Protestantse gemeente Hilversum (PgH)
    De werkgroep gebouwen heeft een opdracht gekregen van de AK vol met details om te onderzoeken. U kunt deze opdracht terugvinden op de website van de PgH: www.pknhilversum.nlTijdspad
    De werkgroep levert voor het einde van het 1e kwartaal 2024 een conceptadvies aan de AK.
  1. Bijeenkomsten
  • Gestart op 22 september 2023, met name kennismaking en brainstorm
  • Mooi breed gezelschap met diverse professionele achtergronden
  • De leden moeten denken en handelen vanuit de PgH
  • In wisselende kerkgebouwen vergaderd
  • De sfeer is goed, zakelijk en vol betrokkenheid
  • Elke 3 weken: 8 bijeenkomsten van 2,5 uur op de vrijdagavonden gehad
  • Tussendoor actiepunten uitwerken
  • Voor de helderheid: de Werkgroep gebouwen beslist niets maar geeft advies aan de AK! 

3. Criteria
       De werkgroep heeft een criterialijst opgesteld.

  1. Vervolg
    Per kerkgebouw worden alle criteria uitgewerkt.
    Alle criteria worden door de werkgroep individueel gewogen zodat er een gezamenlijke weging van de werkgroep gebouwen tot stand komt. Deze weging wordt aan max. 10 gemeenteleden per geloofsgemeenschap voorgelegd om te kijken of er nog belangrijke zaken over het hoofd gezien zijn. Voor afronding in het eerste kwartaal van 2024 legt de werkgroep het conceptvoorstel voor aan het bestuur van de geloofsgemeenschappen, daarna wordt het definitieve voorstel aan de AK aangeboden. In juni neemt de AK een besluit.

Vragen na afloop
Na afloop van de presentatie kregen de aanwezigen gelegenheid tot vragen stellen. Een vraag was waarom er maar één vertegenwoordiger van de Grote Kerk in de werkgroep gebouwen zit. Deze vraag is extra belangrijk omdat deze essentieel is voor het verdere onderzoek. Bij de start was het uitgangspunt dat de reformatorisch-confessionele gemeenschap als thuiskerk de Grote Kerk zou gebruiken. Nu is door de tijd heen gebleken dat deze geloofsgemeenschap niet tot stand is gekomen. Dat geeft ruimte om de Grote Kerk alsnog te betrekken in het gebouwenonderzoek. Daarnaast kwamen er ook signalen uit deze geloofsgemeenschap om hun eigen gemeente (inclusief eigen bestuur) los te zien van een gebouw. Daarom heeft de algemene kerkenraad (AK) de werkgroep gebouwen een aanvullende opdracht gegeven om de Grote Kerk ook te gaan betrekken in hun onderzoek. Dit heeft uiteraard gevolgen voor het tijdspad. Het is nog onbekend wat het effect is op het tijdspad van deze aanvullende opdracht.

NB: recent is besloten om de naam werkgroep gebouwen te wijzigen naar PgH gebouwencommissie. Daardoor is het duidelijker dat de gebouwencommissie voor álle drie de geloofsgemeenschappen actief is. 

Proces en input van de stuurgroep BeMoRe
Op 14 februari jl. heeft de stuurgroep aan de hand van vragen gekeken naar de onderstaande thema’s. Daarbij hebben zij de notitie van de predikanten ‘Een huis om in te wonen*’ en onze concept visie en missie in het oog gehouden.

Thema’s:
·        Heiligheid*
·        Gemeenschap*
·        Binnen-Buiten*
·        Pastoraat
·        Vieringen
·        Ontmoeten
·        Zorg voor gemeenteleden (o.a. hoe te voorkomen dat mensen zich niet gekend voelen en afhaken)
·        Praktisch
·        Missie en visie

In een tweede stuurgroepbijeenkomst op 29 februari jl. hebben we de uitkomsten gevalideerd en vastgesteld. Als hulpmiddel had de werkgroep gebouwen twee vragenlijsten verstrekt.

Uitkomsten stuurgroep vergaderingen BeMoRe+Graankorrel 14 en 29 februari 2024
Algemeen

  • De voorkeur gaat uit naar één thuiskerk (dus één kerkgebouw voor BeMoRe+Graankorrel). Het hebben van één thuiskerk helpt om echt één geloofsgemeenschap te worden. In de thuiskerk vieren we de eredienst.
  • Als BeMoRe+Graankorrel zouden we graag verspreid over Hilversum aanlandplekken willen, hiervoor willen wij gebruik maken van kerken of andere gebouwen voor activiteiten om de drempel laag te houden voor gemeenteleden.
  • Alle drie de kerkgebouwen (BK, MS en RB) zijn aanpasbaar om thuiskerk te kunnen zijn voor BeMoRe+Graankorrel.
  • De Grote Kerk is ook geschikt als thuiskerk.

Wel is dan een grondige renovatie noodzakelijk (de kerk in zijn huidige vorm voldoet niet aan de wensen van BeMoRe+Graankorrel). 

Heiligheid, Gemeenschap en Binnen/Buiten*
De BeMoRe predikanten hebben drie aspecten genoemd om te kijken naar een kerkgebouw in hun notitie ‘een huis om in te wonen’ :
Een kerkgebouw:

  • representeert iets van ‘heiligheid’.
  • verbindt de gemeenschap met de ‘gemeenschap der heiligen’ van alle plaatsen en tijden én de actuele leden ook op sociale wijze met elkaar.
  • houdt de gemeenschap betrokken op de samenleving, wordt het gekend in de buurt, heeft het uitstraling, kunnen we er van binnen naar buiten kijken en buiten komt steeds vaker binnen.

De stuurgroep heeft daar een volgende aanvulling op gegeven:

  • In het gebouw moet iets van ‘schoonheid’ zijn. Schoonheid die devotie oproept. Ieder beleeft dat op zijn/haar manier, een kruis, een icoon, de manier waarop je een gebouw betreedt.
    Er zijn meer voorbeelden te noemen die devotie zouden kunnen oproepen. Het hebben van een ‘kapelletje’ /stilteplek zou mooi zijn, een heilige plek. Verder kan in alle kerkgebouwen zo’n plek gecreëerd worden.
  • Het is belangrijk dat er voldoende plek is voor het ervaren van gemeenschap.
  • ‘Buiten en Binnen’ : we willen een open, gastvrije en bruisende gemeente zijn, waarbij binnen en buiten in elkaar overvloeien. Het gebouw heeft een open binnen-buiten uitstraling. Dat is onze wens. Bij een eventuele verbouwing zouden we graag de binnen-buiten ervaring van onze thuiskerk willen verbeteren.

Welke praktische zaken hebben een prioriteit bij de keuze voor een gebouw:
De praktische zaken die prioriteit hebben zijn nu al door de werkgroep gebouwen meegenomen in de criterialijst die zij gebruiken als hulpmiddel bij het formuleren van hun advies naar de AK.

Korte samenvatting van de antwoorden van BeMoRe op de vragenlijst van de werkgroep gebouwen

  • Voor de activiteiten door de week kunnen we nog niet definitief zeggen hoeveel ruimte we nodig hebben. Hiervoor moeten we de input van onze BeMoRe+Graankorrel werkgroepen nog beoordelen.
    Onder het kopje ‘algemeen’ hebben we aangegeven dat alle gebouwen geschikt zijn, passend te maken zijn voor BeMoRe+Graankorrel.
    Komende maand zullen we, op hoofdlijnen, inventariseren welke aanpassingen o.i. nodig zijn. (specificaties). Wij zullen deze input z.s.m. met de werkgroep gebouwen delen.
  • De ruimten zouden een flexibele inrichting moeten hebben waardoor ze aanpasbaar zijn voor verschillende activiteiten. De prioriteit ligt bij de beschikbaarheid voor kerkelijke activiteiten en daarnaast blijft er de mogelijkheid voor verhuur en inzet voor maatschappelijke niet commerciële activiteiten.
  • Een deel van het beheer zal door vrijwilligers gedaan kunnen worden. Deze worden echter wel steeds ouder en daardoor zal de inzet waarschijnlijk minder worden.
  • Wij willen graag een stiltecentrum. Een stiltecentrum is een belangrijke plek in onze thuiskerk en draagt bij aan een gevoel van heiligheid en schoonheid. Het is een plaats bij uitvaarten voor het neerzetten van de kist. We zouden graag willen dat de stilteruimte van buitenaf bereikbaar is.
  • Het is belangrijk voor BeMoRe+Graankorrel om de beschikking te hebben over een keuken (koffie, thee en limonade, koken van maaltijden voor activiteiten voor 50 personen). We zien een keuken als een belangrijke verbindende plek in onze gemeenschap. Open, ruim, licht, vrij toegankelijk, etc.
  • De werkgroep gebouwen heeft in beeld gebracht hoeveel parkeergelegenheid (auto/fiets) er is rondom de verschillende gebouwen. Wij gaan deze inventarisatie niet ‘overdoen’.
  • Wij vinden het belangrijk dat mensen die slecht ter been zijn geen ‘drempel’ (letterlijk en figuurlijk) ervaren om naar de kerk te gaan.
  • Graag notie nemen als werkgroep gebouwen van de presentatie van Maarten Atsma op de bezinningsdag voor de AK op zaterdag 6 mei 2023 over het gebruik en de inzet van kerkgebouwen in Amsterdam.
  • Voor jongeren is een jeugdhonk belangrijk. Kernwoorden zijn: flexibel, ruimte, creativiteit, gezelligheid en mogelijkheid tot eten/drinken. Beschikbaarheid over flexibel in te zetten Audiovisuele middelen, mogelijkheid om filmpjes te maken.